czwartek, 23 marca 2017

Maszkietniki i uczniowie szkoły ekonomicznej w Wodzisławiu Śl. razem w kulinarnym boju !

Dnia 21.03.2017r. w dzień wagarowicza Maszkietniki nie próżnowały, zawitaliśmy w Wodzisławskiej szkole średniej, a dokładnie w Ekonomiku w Wodzisławiu Śląskim. Wraz z klasą 2 TG gotowaliśmy zupę, kotlety mielone, sałatkę warzywną oraz rogaliki. Na  pierwsze danie ugotowaliśmy nie zwykła zupę pomidorową z makaronem, a  krem z pomidorów, na bulionie wraz z grzankami. Kartofel salat to przełomowa sałatka którą Ślązacy (tutejsi ludzie) na pewno znają od czasów dziada pradziada. W jej skład wchodzą m. In.   ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, cebula, majonez, groszek i ogórek kiszony (niekiedy jajka, a nawet jabłka), kotlety mielone w tych stronach popularnie nazywane klopsami czy też karbinadlami, też delikatnie odnowiliśmy dodając do nich inne przyprawy niż do tradycyjnych i całe pieczarki. Na sam koniec oczywiście każdy lubi zjeść coś słodkiego a u nas było to… kołaczyki na cieście drożdżowym wraz z marmoladą. Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Kuchenne maszkiecenie..." sfinansowanego ze środków Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności. Ogólnopolski Konkurs Grantowy "Równać szanse 2016".







































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz