Dnia 21.03.2017r. w dzień wagarowicza Maszkietniki nie
próżnowały, zawitaliśmy w Wodzisławskiej szkole średniej, a dokładnie w
Ekonomiku w Wodzisławiu Śląskim. Wraz z klasą 2 TG gotowaliśmy zupę, kotlety
mielone, sałatkę warzywną oraz rogaliki. Na
pierwsze danie ugotowaliśmy nie zwykła zupę pomidorową z makaronem, a krem z pomidorów, na bulionie wraz z
grzankami. Kartofel salat to przełomowa sałatka którą Ślązacy (tutejsi ludzie)
na pewno znają od czasów dziada pradziada. W jej skład wchodzą m. In. ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka,
cebula, majonez, groszek i ogórek kiszony (niekiedy jajka, a nawet jabłka),
kotlety mielone w tych stronach popularnie nazywane klopsami czy też karbinadlami,
też delikatnie odnowiliśmy dodając do nich inne przyprawy niż do tradycyjnych i
całe pieczarki. Na sam koniec oczywiście każdy lubi zjeść coś słodkiego a u nas
było to… kołaczyki na cieście drożdżowym wraz z marmoladą. Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Kuchenne maszkiecenie..." sfinansowanego ze środków Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności. Ogólnopolski Konkurs Grantowy "Równać szanse 2016".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz